KUPUJEMO PRVE CIPELICE

Često su roditelji u dilemi kada je pravi trenutak da se kupi prva obuća za mališana. U momentu kada dete samostalno napravi prve korake, vreme je za prvi šoping obuće. To je obično period od 14 do 16 meseci, ali može da bude kako pre, tako i posle (prvi koraci se naprave najčešće u periodu kada broj meseca u kom je dete samostalno naučilo da sedi, pomnožite sa dva).

Momenat kupovine prvih cipelica je za mnoge nauzbudljiviji momenat od rođenja mališana. Često roditelji prave grešku pa u nestrpljenju kupuju obuću mnogo ranije. Nema potrebe za tim pre pravog trenutka. Može se desiti da cipele brzo postanu tesne. Kada je napolju niža temperatura noge mališana zagrejaće i nehodajuće cipelice. Prvi i najvažniji savet je da sačekate sa prvom kupovinom dok dete ne prohoda samostalno.

Kod prve kupovine nastaje dilema kako izabrati odgovarajući model i veličinu. Najveća nedoumica je koji je proizvođač najbolji. Odgovor je sledeći: ne postoji „najbolji proizvođač“, niti „najbolji brend“.

Prilikom prohodavanja roditelji su detetu najveća podrška. To su momenti koje ne zaboravljamo i često se kasnije setimo držanja za ručice i nesigurnih pokušaja. Prve cipelice je izuzetno je bitno pažljivo odabrati jer je njihova funkcija formiranje oblika stopala i podrška pri stabilnom hodanju.

Stopalo deteta je izuzetno osetljivo. Zglobovi su vrlo meki, a tetive i mišići još nisu dovoljno ojačali da nose težinu deteta. Tu dobro odabrana cipela sprečava deformitet stopala i obezbeđuje stabilnost za pravilan hod.

SAVETI ZA KUPOVINU

Veličina cipele mora da bude u skladu sa veličinom stopala. Nkako ne sme biti mala, uzana, ili prevelika. Čest savet prodavaca je da iza pete mora da bude prostora da se stavi prst. To je greška. Ako je cipela prevelika, noga „šeta“ unutar nje. Posledica može biti loš hod i deformacija stopala, a to se kasnije teško ispravlja.

Merač za obuću možete sami napraviti. Postavite stopalo mališana na karton i olovkom ga opcrtajte. Drugi način (kada dete odbija da mirno stoji) je da izmerite direktno stopalo sa trakom za merenje ili lenjirom. Tako ćete dobiti meru unutrašnjeg gazišta.

OD KOG MATERIJALA ODABRATI OBUĆU?

Obuća mora da bude od prirodnog materijala, kako spolja, tako i sa unutrašnje strane (stopalo se tada ne znoji). Poželjno je da bude šivena, a ne lepljena. Đon treba da bude od gume, a ako je od kože, potrebno je da ima gumeni deo da se ne bi klizala. Isti ne sme da bude isuviše tvrd, da ne bi ograničavao normalno savijanje stopala prilikom hoda, ali ni previše mekan zbog toga što neće davati neophodnu stabilnost.

Deo koji drži skočni zglob mora da bude čvrst. Prednji deo cipele mora da ima širinu kako se  prsti ne bi deformisali.

Obuća nikako ne sme da bude mala. Ako vam se i učini da je dete brzo izraslo obuću, nemojte oklevati. Veće probleme će napraviti tesna cipela od prevelike. Dete se muči u takvoj obući, ne želi da je obuva... Tu su i veći problemi poput žuljeva, deformacije stopala, urastanja noktiju, otežane cirkulacije i otoka.

ANATOMSKI ULOŽAK                                                            

Poželjno je da cipela ima anatomski uložak, ali nije najbitniji faktor prilikom pravilnog odabira. Može se desiti da dete ima ravna stopala i pored nošenja obuće sa anatomskim uloškom, jer na to utiču i drugi faktori. Ipak, ređi je slučaj kod dece koja su koristila i ovaj dodatak u cipeli. Anatomski uložak sprečava i  druge deformitete kao što su npr X noge, deformacija kičme....

Poželjno je da se anatomski uložak koristi do treće godine, ali ne smeta ako je u upotrebi i do polaska u školu.

FINANSIJE

Ukoliko niste u mogućnosti da obezbedite skuplju cipelu, birajte onu koju možete sebi da priuštite. Nikako nemojte koristiti nasleđenu obuću od drugog deteta, bez obzira koliko ona kvalitetna bile. Svaki mališan ima svoj način hoda, cipele se troše i prilagođavaju obliku stopala. Nasleđena cipela može da napravi više štete nego koristi.

U prvim godinama života dečje stopalo brzo raste. Godišnje se kupuje nekoliko pari cipela. Bolje sprečiti, nego lečiti! Ukoliko niste u mogućnosti da kupujete skupu obuću bitno je da prilikom svake kupovine birate onu koja sadrži sve bitne elemente za pravilan hod u njima.

 

 

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".