RAZVOJNE FAZE STOPALA DO TREĆE GODINE ŽIVOTA

Kao što dete ima svoje faze u rastu i razvoju, i samo stopalo se menja i razvija u prvim godinama života.

Prilikom rođenja deteta stopalo je delimično okrenuto prema spolja. U prvoj godini života, dok dete ne stoji I ne hoda, unutrašnji svod sa tabanske strane nije vidljiv. Nakon uspravljanja, odnosno prohodavanja, formira se stopalo.

Prilikom prohodavanja, prvim danima, zbog održavanja ravnoteže, dete se kreće tako što je položaj nogu raširen sa blagim osloncem na unutrašnjoj strani stopala. Kako hod postaje čvršći, tako se ono postavlja u pravilniji položaj.

U početnim danima hoda stopalo poseduje masno jastuče i zbog toga je ravno. Postepenim razvojem hoda dolazi do formiranja unutrašnjeg svoda. U početku se on slabije vidi – samo kada dete sedi ili leži.. Kada je dete u stojećem položaju svod se ne vidi.

Od druge godine pa na dalje, unutrašnji svod je vidljiv i pri stajanju. Peta je u neutralnom položaju. Ona se direktno nastavlja na kosti potkolenice. To se može uočiti posmatranjem sa zadnje strane.

U trećoj godini pa na dalje, unutrašnji svod je razvijen i vidljiv. Može se uočiti kada dete sedi, ali i i pri stajanju. Spoljašnji svod i dalje nije vidljiv. Pete su kao i pre, u neutralnom položaju. Prsti su pravi i ispravljeni. Prilikom stajanja, težina je raspoređena jednako po celoj površini dodira stopala i poda. Izgled stopala je ovakav do desete godine. Ovaj izled stopala i roditelji, i lekari, smatraju normalnim. Naravno, uvek su moguća odstupanja.

IDEALNE CIPELE

Kako odrasli, tako i mališani najviše hodaju po tvrdim podlogama, koje nas okružuju. Asfalt, beton, pločice, parket iziskuju dobru obuću. Idealna cipela ima mekani sloj između tabanice i đona . Taj deo služi za amortizaciju udarca i pritiska koji se javljaju prilikom stajanja i hodanja.

Nisu sva stopala identična pa neki mališani imaju visok ris. Cipele za dete sa visokim risom treba da su prilagođene lakom ulaženju stopala. Takva cipela mora da ima duže šnire, deo za zakopčavanje za lakše obuvanje,

PRAVILAN ODABIR OBUĆE

Do treće godine života izuzetno je bitno  da dete nosi odgovarajuću obuću:

1.    Dovoljno duboku, ona mora da skočni zglob drži u potrebnom položaju -  Zglobovi su vrlo meki, a tetive i mišići još nisu dovoljno ojačali da nose težinu deteta. Tu dobro odabrana cipela sprečava deformitet stopala i obezbeđuje stabilnost za pravilan hod.

2.    Đon mora da bude savitljiv

3.    Prednji deo cipele mora da ima širinu kako se  prsti ne bi deformisali.- da svi prsti imaju svoje mesto i da mogu lepo da se rašire

4.    Poželjno je da cipela ima anatomski uložak, koji ima ulogu potpore unutrašnjeg svoda

5.    Predeo oko pete mora mora da bude ojačan, kako bi je držao na mestu kako pri stajanju tako i tokom hodanja.

6.    Cipela treba da bude izrađena od prirodnih materijala, kako spolja, tako i sa unutrašnje strane (stopalo se tada ne znoji). Uvek birajte radije obuću koja je šivena, a ne lepljena.

Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".
Koristimo kolačiće za personalizaciju sadržaja i oglasa, pružanje funkcija društvenih medija i analiziranje saobraćaja. Više informacija klikom na dugme "Prikaži detalje".